Impacts of early-life vitamin D on child and adolescent health outcomes

Autor/a

Sangüesa Boix, Júlia ORCID

Director/a

Vrijheid, Martine ORCID

Casas Sanahuja, Maribel ORCID

Fecha de defensa

2024-06-13

Páginas

215 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Programa de doctorado

Programa de Doctorat en Biomedicina

Resumen

Els baixos nivells de vitamina D durant l’embaràs i els primers anys de la vida són freqüents en dones embarassades i en nadons i, a més, poden tenir implicacions per a la salut de l’infant a llarg termini. Malgrat això, els resultats dels estudis observacionals anteriors són inconsistents i se centren principalment en la primera infància. Aquesta tesi aporta evidències que associen nivells baixos de vitamina D en les primeres etapes de la vida i diferents aspectes de la salut durant la infància i l’adolescència, incloent-hi un augment del risc de dermatitis atòpica, una salut respiratòria compromesa i alteracions en la composició corporal. A més, suggereix que l’estudi d'altres metabòlits de la vitamina D i dels efectes independents de l'exposició a la llum ultraviolada, podrien millorar la nostra comprensió sobre aquestes associacions, i generar evidències útils per a la práctica clínica i la salut pública.


Early-life low vitamin D levels are prevalent among pregnant women and newborns and may have long-lasting health implications for child health. However, evidence from previous observational studies is inconsistent and primarily focused on early childhood. This thesis provides evidence of the associations between low vitamin D levels in early life and different aspects of health during childhood and adolescence, including an increased risk of atopic dermatitis, a compromised respiratory health, and alterations in body composition. Additionally, it suggests that studying other vitamin D metabolites and the independent effects of ultraviolet light exposure could improve our understanding of these associations and generate useful evidence for clinical practice and public health.

Palabras clave

Vitamin D; Prenatal exposure; Non-communicable diseases; Childhood; Adolescence; Vitamina D; Exposició prenatal; Malalties no transmissibles; Infància; Adolescència

Materias

663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 13-06-2026

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)