Genomic analysis of demographic changes in Southern Europe during Roman colonization and Late Antiquity

Autor/a

Carrión, Pablo

Director/a

Olalde Marquínez, Íñigo

Lalueza Fox, Carles

Fecha de defensa

2024-11-15

Páginas

656 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Programa de doctorado

Programa de Doctorat en Biomedicina

Resumen

The expansion of the Roman Empire throughout the Mediterranean region and West Eurasia severely shaped the world culturally and politically. This period has been traditionally studied and researched by historians and archologists. However, with the technological breakthroughs in genetic sequencing, we are nowadays capable of retrieving and analyzing ancient DNA (aDNA) of ancient individuals who inhabited the Roman and post-Roman Mediterranean. This thesis, therefore, centers in the study of the human population dynamics of the Southern European Regions of the Balkan and the Iberian Peninsulas during the Antiquity and its transition into the Early Medieval period by retrieving aDNA from more than 400 ancient individuals unearthed at archeological sites located in these regions, and who date to the first Millenium CE. The results of this thesis show that there was large degree of internal migration in the Roman Empire and the Great Migrations had disparate demographic impacts in the Southern European regions.


L'expansió de l'Imperi Romà per la regió mediterrània i l’Éuràsia oriental va modelar profundament el món a nivell cultural i polític. Aquest període ha estat tradicionalment estudiat i investigat per historiadors i arqueòlegs. No obstant això, amb els avanços tecnològics en el seqüenciament genètic, hui en dia som capaços de recuperar i analitzar ADN antic (aDNA) d'individus que van habitar el Mediterrani romà i post-romà. Aquesta tesi, per tant, se centra en l'estudi de les dinàmiques de població humana en les regions del sud d'Europa, en particular a la península Ibèrica i els Balcans durant l'Antiguitat i la seua transició al període altmedieval, mitjançant la recuperació d'aDNA de més de 400 individus antics desenterrats en jaciments arqueològics situats en aquestes regions, que daten del primer mil·lenni CE. Els resultats d'aquesta tesi mostren que hi va haver un alt grau de migració interna en l'Imperi Romà i que les Grans Migracions van tindre impactes demogràfics dispars en les regions del sud d'Europa.

Palabras clave

Population genomics; Human genetics; Genetic kinship; Ancient DNA; Capture sequencing; Archeogenetics; Migrations; Roman empire; Migration period; Mediterranean sea; Genòmica de poblacions; Genètica humana; Parentiu genètic; ADN antic; Seqüenciació per captura; Arqueogenètica; Migracions; Imperi romà; Període de les migracions; Mar mediterrània

Materias

575 - Genética general. Citogenética general. Inmunogenética. Evolución. Filogenia

Documentos

tpcq.pdf

26.88Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)