La gestió de la infodèmia i la desinformació en situacions d’emergència: una perspectiva des de Catalunya

dc.contributor
Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institute (IN3)
dc.contributor.author
Xaudiera, Sergi
dc.date.accessioned
2025-01-21T11:35:00Z
dc.date.available
2025-01-21T11:35:00Z
dc.date.issued
2024-11-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693402
dc.description.abstract
L’auge de la desinformació que ha acompanyat les situacions d’emergència en la darrera dècada ha generat un ecosistema informatiu d’una complexitat increïble. No existeix una solució simple per combatre aquesta amenaça, i les estratègies convencionals no han resultat eficients posant en risc la salut i la seguretat de les persones. Per aconseguir mitigar-ne els efectes negatius, cal un enfocament multidisciplinari, aprofitar les dades disponibles de les plataformes socials i un conjunt de mètodes adaptat a les noves tàctiques de disseminació. Aquesta tesi assumeix part d’aquest repte a partir de l’estudi de la propagació de relats alternatius durant la pandèmia de la COVID-19. Mitjançant mètodes computacionals estudia el contagi entre diferents regions europees d’es d’una perspectiva regional, el paper de les fonts creïbles i el tipus de contingut visual més compartit. A més, es completa la visió amb l’experiència de gestió de la infodèmia d’un govern regional. Aquest enfocament integral és essencial per abordar aquesta problemàtica, ja que permet entendre els mecanismes que influeixen en la disseminació d’informació i dissenyar estratègies governamentals més eficaces per combatre-la.
ca
dc.description.abstract
The rise of misinformation that has accompanied emergency situations in the last decade has generated an incredibly complex information ecosystem. There is no simple response to this threat, and conventional strategies have proven ineffective, putting people's health and safety at risk. To mitigate its negative effects, a multidisciplinary approach is needed, harnessing the data available from social platforms and a set of methods adapted to new dissemination tactics. This thesis undertakes part of this challenge by studying the spread of alternative narratives during the COVID-19 pandemic. Using computational methods, it studies the contagion between different European regions from a regional perspective, the role of credible sources and the type of visual content most shared. In addition, it completes the picture with the infodemic management experience of a regional government. This holistic approach is essential for tackling this problem, as it allows us to understand the mechanisms that influence the spread of information and to design more effective government strategies to tackle it.
ca
dc.description.abstract
El auge de la desinformación que ha acompañado las situaciones de emergencia en la última década ha generado un ecosistema informativo de una complejidad increíble. No existe una solución simple para combatir esta amenaza, y las estrategias convencionales no han resultado eficientes, poniendo en riesgo la salud y la seguridad de las personas. Para mitigar sus efectos negativos, se necesita un enfoque multidisciplinario, aprovechar los datos disponibles de las plataformas sociales y un conjunto de métodos adaptados a las nuevas tácticas de diseminación. Esta tesis asume parte de este desafío a partir del estudio de la propagación de relatos alternativos durante la pandemia de la COVID-19. Mediante métodos computacionales, estudia el contagio entre diferentes regiones europeas desde una perspectiva regional, el papel de las fuentes creíbles y el tipo de contenido visual más compartido. Además, se completa la visión con la experiencia de gestión de la infodemia de un gobierno regional. Este enfoque integral es esencial para abordar este problema, ya que permite entender los mecanismos que influyen en la diseminación de información y diseñar estrategias gubernamentales más eficaces para combatirla.
ca
dc.format.extent
97 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat Oberta de Catalunya
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
ciberseguretat
ca
dc.subject
ciberseguridad
ca
dc.subject
cybersecurity
ca
dc.subject
ciències socials computacionals
ca
dc.subject
ciencias sociales computacionales
ca
dc.subject
computational social sciences
ca
dc.subject
comunicació de crisi
ca
dc.subject
comunicación de crisis
ca
dc.subject
crisis communication
ca
dc.subject
COVID-19
ca
dc.subject
COVID-19
ca
dc.subject
COVID-19
ca
dc.subject
desinformació
ca
dc.subject
desinformación
ca
dc.subject
misinformation
ca
dc.subject
gestió d’emergències
ca
dc.subject
gestión de emergencias
ca
dc.subject
emergency management
ca
dc.subject
infodèmia
ca
dc.subject
infodemia
ca
dc.subject
infodemic
ca
dc.subject
mitjans socials
ca
dc.subject
medios sociales
ca
dc.subject
social media
ca
dc.subject
xarxes socials
ca
dc.subject
redes sociales
ca
dc.subject
social networks
ca
dc.subject.other
Gestió de la informació
ca
dc.title
La gestió de la infodèmia i la desinformació en situacions d’emergència: una perspectiva des de Catalunya
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
316
ca
dc.contributor.authoremail
sxaudiera@uoc.edu
ca
dc.contributor.director
Cardenal, Ana S.
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Societat de la informació i el coneixement


Documents

202411_SX_Thesis (2).pdf

2.922Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)