Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida
Programa de Doctorat en Biomedicina
Circadian rhythms are the natural 24-hour cycles governing physiological processes and play a critical role in regulating immune function. This thesis explores the intricate connections between circadian rhythms and the immune response in cancer, focusing on how disruptions in these rhythms may influence T cell efficacy against tumor cells. By integrating insights from chronobiology and immunology, the present work investigates the molecular mechanisms underlying circadian regulation of T cells and their possible implications for cancer progression and treatment. Experimental data highlight how circadian regulation can shape T cell anti-tumor function, potentially creating a more permissive environment for tumor growth. Furthermore, the thesis examines novel mechansims regulating T cell responses aimed at optimizing cancer immunotherapy. These findings underscore the importance of taking into account the circadian regulation of adaptive immune responses to improve current treatments of cancer and other diseases.
Els ritmes circadians són cicles naturals de 24 hores que governen els processos fisiològics i juguen un paper crucial en la regulació del sistema immunitari. Aquesta tesi explora les complexes interaccions entre els ritmes circadians i la resposta immune contra el càncer, centrant-se en com les alteracions d’aquests ritmes poden influir en l’eficàcia de les cèl·lules T en la lluita contra les cèl·lules tumorals. Integrant coneixements de la cronobiologia i la immunologia, aquest treball investiga els mecanismes moleculars subjacents a la regulació circadiana de les cèl·lules T i les seves possibles implicacions en la progressió i el tractament del càncer. Els resultats obtinguts destaquen com la regulació circadiana pot modular la funció antitumoral de les cèl·lules T, creant un entorn potencialment més permissiu per al creixement tumoral. A més, la tesi examina nous mecanismes de regulació de les respostes de les cèl·lules T amb l'objectiu d'optimitzar la immunoteràpia contra el càncer. Aquests resultats posen en evidència la importància de considerar la regulació circadiana de les respostes immunitàries adaptatives per a millorar els tractaments actuals del càncer i altres malalties.
Los ritmos circadianos son ciclos naturales de 24 horas que gobiernan los procesos fisiológicos y juegan un papel crucial en la regulación del sistema inmunitario. Esta tesis explora las complejas interacciones entre los ritmos circadianos y la respuesta inmune contra el cáncer, centrándose en cómo las alteraciones de estos ritmos pueden influir en la eficacia de las células T en la lucha contra las células tumorales. Integrando conocimientos de la cronobiología y la inmunología, este trabajo investiga los mecanismos moleculares subyacentes a la regulación circadiana de las células T y sus posibles implicaciones en la progresión y el tratamiento del cáncer. Los resultados obtenidos destacan cómo la regulación circadiana puede modular la función antitumoral de las células T, creando un entorno potencialmente más permisivo para el crecimiento tumoral. Además, la tesis examina nuevos mecanismos de regulación de las respuestas de los linfocitos T con el objetivo de optimizar la inmunoterapia contra el cáncer. Estos resultados ponen en evidencia la importancia considerar la regulación circadiana de las respuestas inmunitarias adaptativas para mejorar los tratamientos actuales del cáncer y otras enfermedades
T lymphocyte; Tumor; Circadian rhythms; Immunotherapy; Limfòcit T; Ritmes circadians; Immunoteràpia; Linfocito T; Ritmos circadianos; Inmunoterapia
576 - Biologia cel·lular i subcel·lular. Citologia
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.